ALIMENTACIÓ DEL SENTITS  
 

Observar conscient com, pas a pas, Dàlit Natura em va conduint cap a cadascun dels estats superiors.
Creuar un pont cap a la llibertat, amb una ruta exacta i progressiva. Avançar per aquest camí cap a la confiança plena.
Sortir de la crisi amb Dàlit Natura.
Dàlit Natura és un projecte de vida que va néixer arran d'una crisi laboral i professional. Amb la informació i l’experiència adquirides dia a dia vaig posar el timó en la direcció correcta. Ara, que he arribat al tram de la pre-jubilació, tinc el total convenciment d'haver integrat la informació rebuda en forma de saviesa, per la transformació de la vida i l’adquisició d’uns hàbits nous.
Dàlit Natura, alimentació ecològica i natural. Després van venir les caminades energètiques y la immersió en la saviesa altruista, que va constituir un abans i un després a la meva vida...  Els primers tretze anys de Dàlit Natura van estar definits per l’aprenentatge. Vaig a prendre a sobreviure, a estimar, a patir, a escoltar, a aprendre, a jugar de nou, a observar i a oblidar per créixer en la concepció, gestació i creació de noves idees. Amb les condicions de l'essència i de la consciència, vaig lliurar-me a una Dàlit Natura construïda sobre els pilars de la Sensibilitat i la Natura.
El coneixement i l’experiència ens serveixen per sobreviure i per guanyar-nos la vida, i la saviesa ens ajuda a viure amb satisfacció plena. Josep Coma Llorens (1934-2006), oncle, mestre i escriptor, va contribuir al meu creixement i el de l’empresa. Vaig sentir, i encara sento, respecte i admiració vers una persona coneguda i admirada a les terres de Lleida, per la seva entrega cultural a la tradició popular d’on havia viscut i treballat com a mestre i director de diferents escoles a la Segarra, al Pallars Jussà i a la Noguera. El professor i escriptor Coma havia publicat el seu Dossier de paraules que no he trobat als diccionaris. En un moment de llum i inspiració, buscant una paraula en l'esmentat dossier per donar nom al meu projecte d'emprenedoria, la paraula de Dàlit va fer acte de presència, brillant especialment.
La paraula em va fer molta patxoca per la seva sonoritat, i el seu significat expressat amb la següent frase: «Dóna't Dàlit, que t'ajudo a pujar a cavall de la mula» l’expressió que li deia el padrí a aquell nen esquifit, que sovint el tiet Josep li agradava pujar al llom de la mula.
Vaig triar la paraula Dàlit per al projecte i vaig afegir-li la paraula Natura. Les energies que recullen les plantes que esdevindran el nostre aliment provenen també de qui les cuida i elabora els productes. L'objectiu era poder oferir productes naturals per a una alimentació saludable i contribuir a l’aprenentatge d’escoltar la natura. L'1 de maig del 2011 va néixer Dàlit Natura, empresa agroalimentària de Tradició i Innovació, amb tota la il·lusió d'emprendre als 50 anys. El primer producte torrat al microones de casa, que anava en un envàs de disseny molt innovador eren ametlles o avellanes per torrar al microones durant dos minuts i menjar-les com acabades de torrar.
Posteriorment va sortir un altre producte, encara més creatiu, un altre enginy: Ametlles o Avellanes al Caramel i al Microones, molt més bones que les garapinyades. Va ser una creació única que va donar un resultat gastronòmic boníssim. Es presentava en un pot de vidre, amb un paper de forn, una mesura d’aigua i sucre. Es posava directament al microones, juntament amb els fruits secs, que estaven dins l’envàs, dos minuts, deixar-les refredar i menjar-les acabades de fer.
Els emprenedors hem de fer de tot i per tot, un avantatge per adaptar-nos a les necessitats de la societat. Aprenem a fer-nos el màrqueting d’empresa, a dissenyar, a gestionar l’administració, informàtica, comptabilitat, gestió de magatzem, tècniques i innovació d'alimentació a producció, transport, compres, vendes... I un complement molt important: contribuir amb xerrades com a emprenedor i posteriorment com a empresari d'alimentació, explicant les peculiaritats dels productes. El diable, quan és vell, sap més per experiència que per consell, i és que el temps ens dona experiència, i alguna cosa aprenem.
L'estratègia comercial és difícil i se'm dona molt malament. Associo el perfil del comercial amb una rialla falsa. Darrere el somriure hi ha una mentida? Segurament. Al principi no m'era gens fàcil fer de comercial. La porta freda, és a dir, anar de porta en porta venent un producte, s’associa a una imatge de comediant i engalipador. A més, per ser comercial, cal gaudir de trepitjar el carrer, conèixer gent, relacionar-s’hi i crear empatia amb el client.
Les xerrades com a emprenedor, per motivar els aturats a emprendre eren una bona manera d’equilibrar la balança emocional. Era una activitat totalment altruista en la que interpretava un emprenedor o empresari amb molta empenta i il·lusió. El meu bateig com a conferenciant va ser a la jornada «Emprèn a Lleida» en companyia de Ricard Castellet i Meritxell Morera, al Palau de Congressos de La Llotja de Lleida. Més endavant, a la Sala Cultural d’El Corte Inglés amb el nom «Crisi, depèn de tu» i xerrades als instituts, jornades per emprenedors, entrevistes a la premsa... i un canvi important a la meva vida personal, em va portar a descobrir l'emprenedoria amb Consciència.
Cal donar importància a les idees i el producte, que és on resideixen la riquesa i el valor. El tema econòmic ha d'ésser secundari, perquè tard o d’hora vindrà el desenllaç, amb el poder de la decisió.
El negoci, engegat però sense arrencar, em causava molts dubtes i m’aportava pocs diners. Sovint, almenys un dia per setmana tenia un dia gris tirant a negre... Va ser llavors quan va aparèixer la idea del suïcidi de Dàlit Natura. Plegar, abandonar, llençar la tovallola, però després em deia a mi mateix «amb Dàlit», i això em reconfortava per agafar forces i continuar endavant.
En Jordi Estapé Roig un amic emprenedor que ara es troba a la frontera de la jubilació, em va aconsellar continuar. La guerra interior dels meus dos llops feien petjada al cor i a la ment, i les hores baixes arribaven per decidir de tancar la paradeta. En Jordi, molt enfadat, em va dir que el projecte de Dàlit era un projecte de vida, sí de vida, el meu projecte, i que la direcció era endavant, Tancar? De cap manera!
En aquests inicis difícils vaig constatar, amb un estudi de mercat, que a l’Estat Espanyol, ens agrada el xup-xup, menjar al restaurant i picar al bar. El microones és bàsicament per escalfar. A més, no havia pensat en el moviment anti-microones per les radiacions que pot emetre, ni en el més important: els clients i consumidors potencials dels fruits secs, els prefereixen crus, sense torrar, per tal que conservin totes les propietats intactes. L'experiència m'anava alliçonant a respectar i estimar l'aliment natural.
Calia reflexionar, agafar aire, forces i, amb Dàlit, continuar amb noves idees i inspiració. L’instint havia de néixer de dins meu, des del poder de la Decisió. I així va néixer el tercer producte de Dàlit Natura, la tercera idea amb la consciència especialitzada en comercialitzar fruita seca, ara amb certificació ecològica. Així és beneficiós per al medi ambient, la biodiversitat, la fertilitat del sòl i la necessitat d'emprar abonaments naturals per a preservar la salut de la natura.
La nova idea de producte, s’elaborava segons mitjans tradicionals, artesans i naturals. Per la verdura de l’hort, jo utilitzava un deshidratador solar, una tècnica que perfecciona la del deshidratat. Les ametlles i avellanes es deshidraten en cru perquè romanguin inalterades, en el seu estat de plenitud, fins al moment del seu consum. D'aquesta manera s'aprofiten millor totes les seves propietats nutricionals i, a més, són més digeribles i més delicioses. El producte Bio Ametlla i Avellana Slow Torrat al Sol, va ser presentat en una fira de proximitat, on un distribuïdor va mostrar el seu interès per comercialitzar-lo. Això em va donar ales per continuar volant amb Dàlit, i encara amb més il·lusió. Aquest va ser el motiu més important per la transformació completa al sector ecològic. Més endavant el vaig enriquir amb un nou ingredient: vaig afegir farigola, un altre producte natural, saludable i sostenible, conegut per les seves propietats de conservant i aromàtic, i per enriquir el sabor del fruit sec.
Seguidament van venir diferents productes nous, com els Mesclats:
–El Bio Mesclat Energia Mediterrània, tradicionalment el Músic: una barreja tradicional de fruits secs mediterranis, energètic, saludable i apetitós: Ametlles i Avellanes torrades al Sol, Panses, Figues i Albercoc sec. És ideal per a unes bones postres, acompanyat d’un licor dolç, ratafia o moscatell.
–El Bio Mesclat Aromàtic: una barreja de colors i aromes, amb coco, llavors i fruits secs. És ideal per menjar amb una amanida, a les postres o esmorzar amb llet, amb el Musli, amb iogurt...
I més productes innovadors com:
–Els de Bio Dàtils amb Garrofa, donant a conèixer les propietats de la farina de Garrofa, que és un producte de proximitat, succedani del cacau, sense cafeïna, però molt semblants de sabor i color.
–El Bio Figa amb Garrofa, el Bio Dàtil amb Coco, el Figa amb Gingebre... tots són  totalment naturals, la fruita està arrebossada amb les diferents farines de garrofa, coco i gingebre, i sense conservants químics.
–El Bio Dit de Colom és un homenatge a Cristòfor Colom, que segons diuen va néixer a Tarroja de Segarra. Aquest producte era un combinat d’un palet d’Albercoc sec amb farina de garrofa. En cap moment volia entrar en el conflicte de l'ocupació d’Amèrica, ben al contrari.
Segons en Jordi Bilbeny, especialista de Catalunya en el tema de Colom, escriptor de diversos llibres, com El Dit d’en Colom, defensa que Colom va deixar per escrit que es respectessin els indígenes de les Amèriques... Jo tenia només el desig de celebrar la catalanitat de Colom com a Tarrogenc, no discutir la història. Ja sabem que la història s’ha manipulat a tort i a dret, al llarg dels temps, però ens queda la inspiració de la intuïció.
Un altra idea, de gran innovació, la vaig aplicar als productes de Dàlit Natura, arran de conèixer la tècnica per activar llavors. Consisteix a «despertar» la llavor del seu estat de latència, per mitjans completament naturals i favorables a la salut. Els quasi quaranta anys que vaig viure al Poblenou, van determinar el meu interès pels beneficis de l’Aigua de Mar. Estimo el Mar, la Mar, m’agrada la convivència amb la brisa... i va néixer un nou producte:
–Bio Llavors Activa amb Aigua de Mar i Bio Ametlla Activa amb Aigua de Mar.
Les llavors tenen propietats de protecció, posseeixen energia i nutrients latents, que esperen el moment de brotar per transformar-se en arbres. A Dàlit Natura les activem mitjançant una tècnica d’immersió natural, que la llavor identifica com l’inici del seu moment d’activació. Això desperta tota la seva energia, perllonga la seva vida útil i elimina l’àcid fític, un component natural que té la funció de protegir de factors externs com les plagues, els insectes i la humitat. Aquesta pràctica és similar a la que realitzen els esquirols, que enterren els fruits, no només per tenir una reserva d’aliments, sinó també per afavorir la seva activació i germinació. Així, en el moment de menjar-los tindran tot el seu potencial nutricional.
Una vegada activades submergim les Ametlles i les Llavors en Aigua de Mar degudament certificada. L’Aigua de Mar concentra tots els minerals necessaris pel cos humà, a més d’afegir la Sal Perfecta a la fruita seca i les llavors.
Posteriorment les deshidratem en cru, controlant la temperatura, sempre per sota dels 43º per no alterar cap de les seves propietats i aprofitar plenament l’aliment. Aquest producte va estar premiat a la Fira Ecoviure de Manresa com el millor producte ecològic! El premi va ser molt important, un gran reconeixement a la feina feta.
Continuant amb la tècnica d’Activar, vam fer un nou producte:
–Bio Quinoa Real Activa. A més d’activar la Quinoa, n’eliminem la saponina. Posteriorment les deshidratem en cru i queden preparades per cuinar-les directament al foc en pocs minuts.
Com a bons emprenedors i productors ecològics de proximitat estem pràcticament obligats a assistir a fires, ja sigui com a expositors o visitants professionals, per fer la promoció necessària i contactar amb nous clients. Per la seva excel·lència, la millor Fira de Productes Ecològics i Consum Responsable és la Fira BioCultura, en les diferents edicions de Barcelona, Valencia, Bilbao, Madrid… Té un llarg recorregut en Consum Responsable, Salut i Medi Ambient.
Vam organitzar l'assistència de Dàlit Natura a la fira contactant prèviament amb l’amic Pedro Burruezo, el periodista de Vidasana, un dels organitzadors de la fira. Burruezo em va dir: «quan vinguis per la fira, vine i et faig una entrevista amb les novetats». El resultat va ser la publicació d’un reportatge a la revista The Ecologist i a les plataformes online de Vidasana, fent referència al producte més nou i recent: les Bio Boles Energètiques.
Després de fer una entrega de la comanda mensual de dàtils a un client d’un restaurant cru-vegà, li vaig preguntar a què es devia el gran consum de dàtils. La Laura, la propietària, m’explica que els dàtils sense pinyol que compra, són  ideals per a fer les Energy Balls. Es tracta d’unes boles de proteïna, energètiques i naturals, originàries del nord d'Europa, en concret d’Anglaterra. Són ecològiques, crues, veganes, baixes en greixos, riques en proteïna i carbohidrats, ideals per a menjar abans, durant o després de l’activitat esportiva. També són un perfecte snack vegà per picar alguna cosa entre hores, ideal per a totes aquelles persones amb consciència de l'alimentació natural, ecològica, crua-vegana i vegetariana.
El terme raw food, o alimentació viva, descriu una manera d'alimentar-se mantenint la naturalesa dels compostos bioquímics dels aliments. No es tracta d'una dieta, sinó d'un estil de vida que vincula el nivell físic, mental, emocional, espiritual, social i mediambiental. La idea central és crear una forma de vida responsable, conscient i en harmonia amb la natura. La condició principal és preparar o processar els aliments a baixa temperatura, que també es denomina «cuina sense foc». D'aquesta manera, es conserven al màxim les qualitats dels nutrients. En la cuina tradicional, aquests nutrients es veuen deteriorats quan la cocció eleva la seva temperatura interna per sobre dels 43°. A partir d'aquesta temperatura, els compostos dels aliments comencen a perdre les seves propietats, especialment els enzims i les vitamines.
A Dàlit Natura, vam fer proves i vam investigar quins aliments són  els més aconsellables per poder elaborar les boles. També vam analitzar la barreja d’ingredients per aconseguir una millor vida útil dels productes. Amb enginy i intuïció, ja teníem les primeres i úniques Bio Energy Balls, amb tots els ingredients premsats en fred. Això s'aconsegueix gràcies a un molí helicoidal que comprimeix les fruites, les llavors i els fruits secs, de mica en mica fins a convertir-lo en una pasta molt consistent, amb totes les seves vitamines intactes.
Les trituradores o processadores convencionals, utilitzen un sistema de fulles a gran velocitat que tallen i trituren la fruita. D'aquesta manera és sotmesa a una alta energia cinètica, cosa que produeix calor i afecta les vitamines, que són molt sensibles a la temperatura.
Les diferents varietats de Coco, Cacau, Sèsam, Matxa, Cacauet, Remolatxa i una farcida amb Anou constitueixen el producte estrella de Dàlit Natura. Vam comercialitzar les Balls per tot el territori de l’estat espanyol, en botigues, supermercats ecològics i botigues de granel. Aquest mercat va suposar un increment important de les vendes.
Jo mateix vaig integrar les tècniques productives (slow, activar, deshidratar en cru i premsar en fred) a la meva vida, com a  manera de viure per activar el cos físic i l’espiritual. A més, vaig començar a practicar la respiració i els banys d'aigua, al Mar, sempre que era possible. M’encanta el Mar, hi he passat moltes temporades, soc com un peix a l'aigua. També prenia banys de sol i d'aire, i vaig començar a viure sense la percepció del temps, en repetitiu, en cercle. Així són  les passejades diàries, que sempre tenen forma de circumferència i mai de línia recta, per no concebre un viatge d'anada i tornada amb un final.
Superats als 60 anys, un cop estabilitzada l’empresa Dàlit Natura i el meu jo emprenedor, sentia el perfum d’una fragància desconeguda. La jubilació vindria aviat, m’havia transformat en una persona altruista, havia après a activar, el premsat en fred i duia una vida slow. Vaig evolucionar i progressar, arrelant per donar vida a una flor natural, una fusió entre cultura i alimentació. La idea de crear un espai obert per les persones que estan fora del temps, un espai per la vida, amb una alimentació total i integral. Un espai on es defensi la independència del ser, el seu creixement i la descoberta del seu món interior. Un projecte innovador, simplificat, humil, honest, naturista i respectuós.
El meu interès per l'alimentació conscient va agafar forma en diferents xerrades a fires d'alimentació, on parlava d'alimentació ecològica, sensibilitat i consciència. Amb l'experiència de l'alimentació gàstrica vaig comprendre que una cosa es la Fam Conscient i una altra la Fam Emocional. Per això alimentar no és el mateix que menjar, sinó ser un fruit més de la natura.
En el moment de la meva total llibertat laboral i econòmica, gràcies a l’auto formació dins el sector de la logística en el meu període laboral vaig fer repàs de la vida: el pas com a monitor en un esplai de temps lliure identificat amb el nen interior, el naturisme, la consciència, l'espiritualitat... Tot m’havia ajudat a créixer cap a dins i cap a fora Quan eixamplem cap a fora, tenim l'oportunitat d'eixamplar-nos també cap a l'interior. I a la inversa, si eixamplem cap endins, tenim l'oportunitat d'eixamplar-nos cap a fora, aprendre a viure, adaptar-nos i sobreviure al caos, però amb els peus a terra. Vaig construir un pont cap a un producte-servei innovador, amb l'avantatge de no tenir ni pressió ni pressa. I el més important: sense cap tipus d'interès de manipulació.
Inconscientment, havia passat de viure apartat socialment, a viure amb fluïdesa amb persones compartint gustos, pràctiques, hàbits, pensaments, ideologies, fins i tot caràcters. Conscientment  durant l’època de l’alimentació de Dàlit Natura, jo havia potenciat la soledat per una enriquidora introspecció.
L'evidència dels problemes es materialitza en una necessitat de trobar solucions innovadores per a fer front a la solitud i la dependència, a la limitació dels recursos públics, a les necessitats de suport familiar, a la despoblació de les zones rurals, a les alternatives més humanes i sostenibles que les del sistema especulatiu, al consum inconscient i també al sistema de cures sistematitzades en institucions residencials. Les decisions preses en grup construeixen relacions, contribueixen al creixement personal i individual, i fan més gran el grup.
Dàlit Natura, va obrir moltes portes als estats superiors de l'existència assolits en les diferents etapes de la millora. L’entrenament de certes accions aconsegueix les destreses per a aconseguir passar un pont que s'estén a través del buit i ens condueix a un nivell superior.
Vaig començar a preparar-me les xerrades, amb apunts i reflexions, sense adonar-me que tenia un llibre a les mans, gràcies a una història que em va inspirar a escriure El Poder de la Decisió. I gràcies a la meva destresa mecanogràfica, ara adaptada a l’ordinador.
Els detalls ens fan grans.